Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chemizm wód źródeł w zlewni Markowego Potoku, Babiogórski Park Narodowy

Tytuł:
Chemizm wód źródeł w zlewni Markowego Potoku, Babiogórski Park Narodowy
Chemical properties of springwater in the Marków Potok catchment, Babiogórski National Park
Autorzy:
Malata, M.
Motyka, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2075256.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Państwowy Instytut Geologiczny – Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
chemia wody
zlewnia
sprężyny
Babiogórski Park Narodowy
water chemistry
catchment
springs
Babiogórski National Park
Źródło:
Przegląd Geologiczny; 2015, 63, 10/2; 912--918
0033-2151
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of this paper is to describe the variability of the chemical characteristics of springwater in the Marków Potok catchment. Five springs were selected for research purposes. The research was performed in spring and summer 2013 and 2014. Ca was found as the most common cation, HCO3 was the most common anion and NO3 was dominated in the biogenic compounds in the analysed springwater. Comparing the period of spring and summer the highest values of most of the chemical characteristics of water occurred in the summer, the lowest in the spring. It was found that chemical properies of water springs were shaped by the diverse geological structure of the catchment area, climatic conditions, the process of dilution and the biological activity of the basin.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies