The effect of addition of NaOH on the pyrolysis of rice straw and properties of its product were investigated. The pyrolysis was examined by means of the thermogravimetric (TG) analysis, and the pyrolysis product was characterized by the elemental analysis, GC and GC-MS. The result showed that addition of NaOH can significantly change TG and DTG peak of the pyrolysis of rice straw. As a result of the catalysis, significant difference in the properties of pyrolysis products was also observed. The addition of the catalyst promoted the increase of the hydrogen content of the gaseous product (from 1.6% to 53.37%), as well as that of the H/C and O/C ratios of solid residue. GC-MS analysis indicated that the liquid product was mainly made up of ketones, phenols and furfural, and NaOH addition did not change the main constitute of the liquid product, but changed their relative content.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00