Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The use of Allium cepa L. assay as bioindicator for the investigation of genotoxic effects of industrial waste water

Tytuł:
The use of Allium cepa L. assay as bioindicator for the investigation of genotoxic effects of industrial waste water
Autorzy:
Rasgele, Pinar Goc
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2073789.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
Allium cepa assay
mitotic index
waste water
Źródło:
Archives of Environmental Protection; 2021, 47, 4; 3--8
2083-4772
2083-4810
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, genotoxic potential of industrial waste water (IWW) samples was investigated using Allium cepa assay. The root tips were treated with different IWW samples (A, B and C) for 48 hours. The effects of IWW on cytological effects were determined. It was found that all IWW samples significantly increased the percentage of total abnormality. Mitotic chromosomal abnormalities such as irregular metaphase, stickiness, c-mitosis, micronucleus, vagrant chromosomes and bridges were determined. Furthermore, a significant reduction for the mitotic index that is indicative of cellular toxicity was observed in root tips cells, which were treated with IWW samples. A. cepa assay can be used as useful tool for the detection of genotoxic and cytotoxic potential of IWWs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies