Wpływ parametrów powietrza wlotowego na zapotrzebowanie mocy sieci sprężonego powietrza w przemyśle spożywczym Effect of intake air parameters on the power demand of compressed air network in food industry
Celem badań była ocena energochłonności i ekonomii pracy osuszaczy ziębniczych firmy Hiross oraz projektu pracowników Politechniki Poznańskiej (z rekuperacją i bez niej) przy porównywalnych parametrach powietrza sprężonego. Najniższe zużycie mocy osiągał osuszacz PP z rekuperacją. Osuszacz PP bez rekuperacji i osuszacz Hiross wykazywały prawie takie samo zużycie mocy dla powietrza o temperaturze wejściowej ok. 12°C.
The assessment of energy consumption and economy of refrigerant dryers: one of Hiross company and two designed by employees of Poznań University of Technology (with and without recuperation) having comparable compressed air parameters were studied. The lowest power consumption was reached by the PP dryer with recuperation. The PP dryer without heat recovery and the Hiross air drier showed almost the same power consumption for air inlet temperature of approx. 12°C.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00