Problematyka doboru cech i parametrów konstrukcyjnych rozdrabniacza bijakowego ze względu na jego charakterystyki użytkowe Selection of features and constructive parameters of beaters shredder based on its practical characteristics
Przedstawiono postępowanie badawcze zmierzające do określenia wpływu wybranych cech i parametrów konstrukcyjnych rozdrabniacza bijakowego na jego charakterystyki użytkowe podczas rozdrabniania ziaren pszenżyta. Opracowano i wykonano stanowisko badawcze, na którym badano rozdrabniacz bijakowy różniący się konstrukcją zespołu bijakowego-wirnika. Zastosowano nowoczesną aparaturę pomiarową składającą się z momentomierza, z obrotomierzem MIR-20 oraz miernika dwukanałowego MW2006-4 połączonego z komputerem. Stwierdzono, że nowe rozwiązanie konstrukcyjne wirnika rozdrabniacza bijakowego jest bardziej efektywne od powszechnie stosowanego rozwiązania standardowego.
Research aimed at evaluating the influence of selected features and constructive parameters of beaters shredder on its practical characteristics during triticale seeds shredding are presented. An experimental setup for testing the beaters shredder of different construction of beaters unit (rotor) was designed and built. The modern measurement devices consisting of the measuring shaft with tachometer MIR-20 and double-canal gauge MW2006-4 connected with a computer were used. It was stated that the new design of beaters shredder rotor was more effective than the commonly used standard one.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00