Struktura mikrokapsułek olejów roślinnych suszonych rozpryskowo i poddawanych aglomeracji fluidalnej Structure of the microcapsules of vegetable oils spray-dried and subjected to a fluidized bed agglomeration
Badano możliwość uzyskania proszków będących nośnikiem mikrokapsułek olejów rzepakowego i amarantusowcgo. Jako materiał matrycy użyto maltodekstrynę niskoscukrzoną i koncentrat wszystkich białek mleka. Proces granulacji pozwalał na uzyskanie proszku o wielkości ponad 0,1 mm. Potwierdzono przydatność metody do otrzymywania sproszkowanego nośnika mikrokapsułek olejowych pełniących funkcję transpoitowadia substancji hydrofobowych w wieloskładnikowych produktach chemicznych, farmaceutycznych i spożywczych.
The objective of the study was to estimate the possibility to reach a powdered product contained the sunflower or amaranths biooils microcapsules. Maltodextrin and milk protein concentrate were used as the matrix material. The granulation process led to a powder having a size of more than 0.1 mm. Production possibility of powder base oil microcapsules being carriers of hydrophobic compounds in multicomponent chemical, pharmaceutical and food products has been demonstrated.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00