Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ temperatury na bilans węgla, wodoru oraz azotu w produktach pirolizy odpadowych zrębek brzozowych

Tytuł:
Wpływ temperatury na bilans węgla, wodoru oraz azotu w produktach pirolizy odpadowych zrębek brzozowych
Effect of temperature on the balance of carbon, hydrogen and nitrogen in pyrolysis products
Autorzy:
Kazimierski, P.
Kardaś, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2072930.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
piroliza
dekompozycja biomasy
bioolej
analiza termograwimetryczna
pyrolysis
biomass decomposition
bio-oil
thermogravimetric analysis
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2016, 3; 97--99
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania pirolizy zrębków brzozowych v reaktorze laboratoryjnym w 300, 400 oraz 500°C. Badania w reaktorze poprzedzono testami termograwimetrycznymi. produkty pirolizy podzielono na pięć części: karbonizat, woda, gaz, smoły lekkie i smoły ciężkie. Określono udziały masowe każdej frakcji w zależności od temperatury. Oznaczono zawartości węgla, wodom oraz tlenu za pomocą analizatora elementarnego. Ilościowy skład frakcji niskowrzącej oznaczono chromatograficznie za pomocą GC-MS, a frakcji gazowej za pomocą GC-TCD.

Experiments on birch wood pyrolysis in a laboratory-scale batch reactor at temperatures 300, 400 and 500°C were performed. The investigations were preceded by thermogravimetric tests. Pyrolysis products were separated into five fractions: gases, tar, water, char and low-boiling liquid fraction. The mass concentrations of each fraction as a function of temperature were found. The content of carbon, hydrogen and nitrogen were determined using an elementary analyser. The quantitative composition of low-boiling fraction was determined using GC-MS, while the gas fraction - using GC-TCD.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies