Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Otrzymywanie nanostrukturalnych cząstek z polialdehydodekstranu i dialdehydokarboksymetylocelulozy metodą suszenia rozpyłowego

Tytuł:
Otrzymywanie nanostrukturalnych cząstek z polialdehydodekstranu i dialdehydokarboksymetylocelulozy metodą suszenia rozpyłowego
Preparation of poly-aldehyde-dextran and di-aldehyde-carboxymetylocelulose nanostructured particles via spray drying
Autorzy:
Jabłczyńska, K.
Janczewska, M
Kulikowska, A.
Sosnowski, T. R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2072857.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
inżynieria cząstek
cząstki nanostrukturalne
nanocząstki polisacharydowe
suszenie rozpyłowe
particle engineering
nanostructured particles
polysaccharide nanoparticles
spray drying
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2014, 4; 247--248
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań dotyczących możliwości otrzymywania nanostrukturalnych cząstek polisacharydowych metodą suszenia rozpyłowego. Przebadano wpływ warunków procesu suszenia na wielkość i morfologię cząstek proszku oraz określono rozkład wielkości nanocząstek zarówno w zawiesinie poddawanej suszeniu jak i po ponownym uwodnieniu proszków. Badania wykazały, że zmiana przepływu i temperatury powietrza suszącego pozwala na kontrolowanie morfologii otrzymywanych cząstek proszku. Wykazano również, że uwodnienie powstałych proszków prowadzi do odtworzenia zawiesiny nanocząstek o niezmienionym rozkładzie rozmiarów.

The work is focused on the preparation of nanostructured polysaccharide particles via spray drying of nanosuspensions. The influence of drying conditions on powder morphology was examined. Size distribution of nanoparticles in precursor suspension was compared to the distribution in suspension obtained by powder rehydration. The final results indicated that morphology of powder particles can be controlled by airflow and air temperature in the drier. It was also demonstrated that the initial size distribution of nanoparticles can be reconstructed after powder rehydration.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies