Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Doświadczalne i numeryczne badanie wytwarzania cząstek o różnej morfologii w procesie suszenia rozpyłowego

Tytuł:
Doświadczalne i numeryczne badanie wytwarzania cząstek o różnej morfologii w procesie suszenia rozpyłowego
Experimental and numerical study of the production of different morphology particles by means of spray drying process
Autorzy:
Gac, J.M.
Odziomek, M.
Sosnowski, T. R.
Gradoń, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2072819.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
suszenie rozpyłowe
modelowanie numeryczne
mikrocząstki
aerozol leczniczy
spray drying
numerical modeling
microparticles
therapeutic aerosols
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2014, 4; 241--242
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono doświadczalne i numeryczne wyniki badania morfologii cząstek dekstranu otrzymywanych techniką suszenia rozpyłowego. W wyniku tego procesu można otrzymać cząstki puste w środku typu hollow particles o różnej średnicy oraz grubości powłoki (shell). Do opisu teoretycznego procesu suszenia zastosowano model o parametrach rozłożonych. Pozwolił on na przedstawienie wpływu, jaki na kształt i budowę cząstek wywierają takie parametry procesu, jak temperatura powietrza suszącego oraz wielkość kropli.

The paper presents the experimental and numerical results of dextran par¬ticles morphology obtained by means of spray drying method. This process can produce hollow particles which differ in diameter and shell thickness. For theoretical description of spray drying process the distributed parameter model was used. The model allowed one to present the influence of such process parameters as drying air temperature and droplet size on particle shape and its structure.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies