Wpływ dodatku stymulatorów na fermentację melasy oraz jakość uzyskiwanego spirytusu Effect of stimulator addition on the molasses fermentation process and quality of ethanol obtained
W pracy stwierdzono, że melasa jako produkt odpadowy przy produkcji cukru może być użyta jako surowiec stosunkowo tani i łatwo dostępny v produkcji etanolu. Ze względu na posiadany wysoki poziom potasu oraz bardzo dużą gęstość musi być rozcieńczona, aby stworzyć dogodne warunki prowadzenia procesu fermentacji przez drożdże. Dodatek do podłoża stymulatorów w postaci fosforanu amonu oraz mieszanin: siarczanu amonu fosforanu amonu oraz siarczanu magnezu, fosforanu amonu i pantotenianu wapnia przyspiesza proces fermentacji. Wpływa również korzystnie na rozwój i rozmnażanie drożdży poprzez dostarczenie im niezbędnych do rozwoju pierwiastków. Ponadto zastosowanie stymulatorów w fermentacji melasy prowadzi do zintensyfikowania procesu oraz uzyskania poprawy jakości otrzymywanego spirytusu surowego. Zawartość związków karbonylowych w porównaniu z próbą kontrolną zmniejszyła się o 13÷26%. W uzyskanych spirytusach powstała również mniejsza o 37÷53% ilość alkoholi wyższych w porównaniu z próbą kontrolną.
Molasses as a waste product from sugar production, can be used as a cheap, available and proper feedstock in ethanol production. Due to a high level of potassium and very high density, molasses must be diluted to create good conditions for the yeast fermentation process. The addition of stimulators such as ammonium phosphate, mixtures of magnesium sulphate with ammonium phosphate and magnesium sulphate, ammonium phosphate and calcium pantothenicum accelerates fermentation process. It also positively influences on yeast development and growth through the delivery of necessary chemical elements. Application of stimulators in the molasses fermentation resulted in process intensification and improvement of raw spirit quality. A content of carbonyl compounds decreased of 13÷26% in comparison with the control sample. Also a content of higher alcohols in spirits obtained was 37÷53% lower in comparison with the control sample.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00