Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wytwarzanie emulsji w rozpylaczu o stożkowej komorze wirowej

Tytuł:
Wytwarzanie emulsji w rozpylaczu o stożkowej komorze wirowej
Emulsification in the atomizer with a swirl chamber
Autorzy:
Broniarz-Press, L.
Włodarczak, S.
Ochowiak, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2072671.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
wytwarzanie emulsji
rozpylacz wirowy
kąt rozpylania
rozpylanie cieczy
średnia średnica kropli
emulsification
pressure-swirl atomizer
spray angle
liquid atomization
mean drop diameter
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2016, 1; 14--15
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy określono strukturę emulsji wytworzonej w rozpylaczu o stożkowej komorze wirowej. Przeanalizowano wielkości charakteryzujące proces rozpylania. Wartość spadków ciśnienia wzrastała ze wzrostem prędkości przepływu wody i oleju. Zależność kąta rozpylania od prędkości przepływu wody i oleju była nieliniowa. Wzrost prędkości przepływu oleju nie wpływał istotnie na wielkość kropel oleju w wodzie. Wzrost prędkości przepływu wody powodował powstawanie kropel o większych rozmiarach.

The structure of emulsion produced in the atomizer with a swirl chamber was determined. The characteristics of aromization process were analyzed. Drop sizes of emulsion increased with the increasing of water phase content, whereas the increasing of oil phase did not significantly affect the emulsion structure. Pressure drop values increased with the increasing of water and oil flow rates. A relationship between the spray angle and water and oil flow rates represented a non-linear character. The increase of oil flow rate did not significantly affect the size of oil droplets water. The increase the water flow rate caused a formation of larger droplets.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies