Wpływ zastosowania chloromekwatu (CCC) na zawartość białka w nasionach komosy ryżowej Effect of chlormequat (CCC) application on protein content in quinoa seeds
W pracy badano wpływ dawek oraz terminu stosowania antywylegacza płynnego 675 SL, w którym substancją czynną jest chlorek chloromekwatu - chlorek (2-chloroetylo) trimetyloamoniowy (związek z grupy czwartorzędowej soli amoniowej). Materiał badawczy stanowiły nasiona komosy ryżowej (Chenopodium quinoa Willd.) odmiany Faro pochodzące z doświadczeń polowych z lat 2004, 2005 i 2007, które przeprowadzono w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych - Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Chrząstowie. Stwierdzono istotny wpływ dawki zastosowanego retardantu na zawartość białka w nasionach komosy ryżowej.
An influence of dose and application time of liquid anti-lodging agent 675 SL, in which chlormequat chloride - chloride (2-chloroethyl) trimethylam-monium chloride (compound from the group of quaternary ammonium salt) is an active ingredient was studied. Research material consisted of quinoa seeds (Chenopodium quinoa Willd.) of Faro variety originated from field tests carried out in years 2004, 2005 and 2007 in the Central Cultivar Research - Experimental Station for Cultivar in Chrząstów. A significant influence of retardant dose on the protein content in seeds of Chenopodium quinoa was observed.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00