Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ stężenia zawiesiny na dezintegrację mikroorganizmów w młynie perełkowym

Tytuł:
Wpływ stężenia zawiesiny na dezintegrację mikroorganizmów w młynie perełkowym
Effect of suspension concentration on disintegration of microorganisms in a bead mill
Autorzy:
Solecki, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2072563.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
młyn perełkowy
zawiesina drożdży
dezintegracja mikroorganizmów
kinetyka procesu
bead mill
yeast suspension
microorganism disintegration
process kinetics
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2013, 3; 241--243
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań dezintegracji drożdży Saccharomyces cerevisiae w młynie perełkowym z mieszadłem wielotarczowym w warunkach pracy okresowej. Stopień dezintegracji mikroorganizmów określano na podstawie pomiarów absorbancji światła o długości fali 260 nm. Serie doświadczeń wykonano dla stężeń zawiesiny z zakresu 0,05÷0,20 g s.m./cm3 przy nastawianej prędkość mieszadła 2500 obr/min. Wykazano zmiany stałej szybkości procesu występujące wraz ze zmianą stężenia zawiesiny mikroorganizmów.

Disintegration of Saccharomyces cerevisiae yeast in a bead mill with the multi-disk impeller was investigated during a batch operation. A degree of microorganism disintegration was determined on basis of light absor- bency at wavelength of 260 nm. Experiments were performed for suspension concentration ranging from 0.05 to 0.20 g d.m./cm3 at adjustable impeller speed of 2500 rpm. Changes of the process rate constant occurring with the increase of microorganism slurry concentration were observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies