Wpływ stężenia zawiesiny na dezintegrację mikroorganizmów w młynie perełkowym Effect of suspension concentration on disintegration of microorganisms in a bead mill
Przedstawiono wyniki badań dezintegracji drożdży Saccharomyces cerevisiae w młynie perełkowym z mieszadłem wielotarczowym w warunkach pracy okresowej. Stopień dezintegracji mikroorganizmów określano na podstawie pomiarów absorbancji światła o długości fali 260 nm. Serie doświadczeń wykonano dla stężeń zawiesiny z zakresu 0,05÷0,20 g s.m./cm3 przy nastawianej prędkość mieszadła 2500 obr/min. Wykazano zmiany stałej szybkości procesu występujące wraz ze zmianą stężenia zawiesiny mikroorganizmów.
Disintegration of Saccharomyces cerevisiae yeast in a bead mill with the multi-disk impeller was investigated during a batch operation. A degree of microorganism disintegration was determined on basis of light absor- bency at wavelength of 260 nm. Experiments were performed for suspension concentration ranging from 0.05 to 0.20 g d.m./cm3 at adjustable impeller speed of 2500 rpm. Changes of the process rate constant occurring with the increase of microorganism slurry concentration were observed.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00