Wpływ wstępnej obróbki cieplnej na skuteczność operacji wyciskania cieczy z paszowego surowca rybnego Impact of thermal treatmen of fish raw material on effectiveness of mechanical dewatering durin squeezing
Na podstawie badań doświadczalnych opracowano zależność określającą wpływ temperatury wstępnej obróbki cieplnej oraz prędkości prasowania na skuteczność wyciskania cieczy z paszowego surowca rybnego. Analiza wykazała, że obróbka cieplna znacząco wpływa na stopień odciśnięcia cieczy. Natomiast stwierdzony nieznaczny wpływ prędkości prasowania okazał się korzystny, gdyż pozwala zastąpić prasowanie jednostajne prasowaniem przerywanym, charakteryzującym się mniejszą energochłonnością operacji dzięki relaksacji naprężeń w surowcu.
In order to determine the impact of thermal treatment on effectiveness 0 fish raw material dewatering during squeezing, the tests were made in whici samples of fish raw material heated to different temperatures were pressec Operation effectiveness was determined for dry mass of material. On basi of obtained results, a relationship between dry mass and preliminary treat ment temperature of material and squeezing speed was elaborated.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00