W pracy przedstawiono korzyści z wykorzystania roślin energetycznych do produkcji biogazu w biogazowniach rolniczych oraz zagrożenia jakie mogą stanowić dla rynku żywności. Wskazano kukurydzę jako najbardziej obiecującą pod względem energetycznym oraz wpływ uruchomienia biogazowni na region. Produkcja substratów do biogazowni powoduje zmniejszenie powierzchni gruntów przeznaczonych pod uprawy żywności. Jednak posiadanie własnej biogazowni może w znaczący sposób przyczynić się do poprawy bezpieczeństwa energetycznego.
Benefits of using energy crops for biogas production in agricultural biogas plants and the threat they may impose on the food market are presented in the paper. Corn is indicated as the most promising plant in terms of energy production. An impact of biogas plants on a region is also shown. Production of biogas substrates causes a decrease of land area for food crops. However, biogas plants can significantly contribute to the improvement of energy security.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00