Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena stanu odżywienia i nawyków żywieniowych młodzieży szkoły podstawowej w aspekcie ryzyka wybranych chorób cywilizacyjnych

Tytuł:
Ocena stanu odżywienia i nawyków żywieniowych młodzieży szkoły podstawowej w aspekcie ryzyka wybranych chorób cywilizacyjnych
Assessment of the nutritional status and eating habits of primary school youth in terms of the selected risk civilization diseases
Autorzy:
Michalak, Aleksandra
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/20723647.pdf
Data publikacji:
2022-03-30
Wydawca:
Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
Źródło:
Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu; 2022, 7, 1; 25-50
2451-1846
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wstęp. Nawyki i zwyczaje żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat. Za prawidłowe żywienie uważa się dostarczanie z posiłkami niezbędnej ilości składników odżywczych do genetycznie zaprogramowanego wzrastania organizmu, aktywności fizycznej, umysłowej oraz regeneracji tkanek. Cel. Celem pracy jest ocena stanu odżywienia i nawyków żywieniowych młodzieży szkoły podstawowej pod kątem określenia czynników ryzyka chorób cywilizacyjnych w badanej grupie w przyszłości. Materiały i metody: W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego i szacowania. Badania przeprowadzono za pomocą Kwestionariusza IZZ, kwestionariusza ankiety własnego autorstwa oraz pomiarów antropometrycznych (wzrost, waga). Wyniki. Za pomocą wyżej wymienionych narzędzi badawczych wykazano, że średni osiągnięty wynik zachowań zdrowotnych wśród badanej grupy osób to 79,04 (SD=9,35), co kwalifikuje go jako wynik przeciętny. 26% procent ankietowanych codziennie spożywa słodycze, a 29% minimum raz w tygodniu wybiera jedzenia typu fast-food. Badania nie wykazały związku między BMI, a zachowaniami zdrowotnymi. 8% osób ma nadwagę, zaś niedowagę 13%. Dla odmiany ankietowani z prawidłowym RR wykazują wyższy wynik zachowań zdrowotnych, pozytywnego nastawienia psychicznego oraz zachowań profilaktycznych. Wnioski. Miejsce zamieszkania oraz wiek nie mają wpływu na zachowania zdrowotne, z kolei występuje istotna zależność pomiędzy płcią i wartościami RR ankietowanych, a ich zachowaniem zdrowotnym. Respondenci wykazują czynnik ryzyka, jakim jest częste spożywania słodyczy, fast-food.

Admission. Eating habits are formed from an early age. Proper nutrition is considered to be providing the necessary amount of nutrients with meals for genetically programmed growth, physical and mental activity, and tissue regeneration. Objective. The aim of this study is to assess the nutritional status and dietary habits of elementary school adolescents in the context of determining risk factors for civilization diseases in the studied group in the future. Materials and methods. In this study the method of diagnostic survey and estimation was used. The study was conducted using the IZZ Questionnaire, a questionnaire survey of our own authorship, and anthropometric measurements (height, weight). Results. With the help of the above-mentioned research tools, it was shown that the average achieved score of health behaviour among the studied group of people is 79.04 (SD=9.35), which qualifies it as an average score. 26% percent of the respondents consume sweets daily and 29% choose fast food at least once a week. The study found no correlation between BMI and health behaviors. 8% of people were overweight, while 13% were underweight. In contrast, respondents with normal BMI showed higher scores for health behaviors, positive mental attitude, and preventive behaviors. Conclusions. Place of residence and age do not affect health behaviors, but there is a significant correlation between gender and RR values of the respondents and their health behaviors. Respondents show a risk factor of frequent consumption of sweets, fast-food.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies