Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza powstawania leja w mieszalniku z układem typu rotor-stator użytym jako mieszadło

Tytuł:
Analiza powstawania leja w mieszalniku z układem typu rotor-stator użytym jako mieszadło
Analysis of a central vortex formation in a mixer with the rotor-stator system used as a stirrer
Autorzy:
Nykiel, S.
Wesołowski, P.
Alejski, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2072224.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
mieszalnik
rotor-stator
powstawanie leja
mixer
vortex formation
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2013, 5; 449--450
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy badano proces powstawania leja wokół wału wysokoobrotowego układu typu stator-rotor, pracującego jako mechaniczne mieszadło w osi zbiornika pozbawionego przegród. Analizowano wpływ częstości obrotów rotora oraz wysokości zawieszenia mieszadła nad dnem zbiornika na głębokość powstającego leja w trzech mieszalnikach o różnych stosunkach średnicy zbiornika do średnicy mieszadła D/d. Mieszanym medium była woda destylowana (t = 20°C), wypełniająca każdy z testowanych zbiorników do wysokości H - 2D. Stwierdzono, że względna głębokość leja wyraźnie wzrasta zarówno ze wzrostem częstości obrotów rotora jak i ze wzrostem względnej wysokości zawieszenia mieszadła nad dnem zbiornika.

Creation of a central vortex around the high speed shaft in rotor-stator type system, working as mechanical stirrer in the axis of tank without baffles was studied. Influence of rotor speed and the distance between agitator and tank bottom on the depth of a central vortex in three mixers with various geometric ratios Did (tank diameter to impeller diameter) was analyzed. Tested medium was distilled water (t - 20°C) filling each of the examined tanks to the level H = 2D. The relative depth of central vortex increased significantly with the increase of both the rotor speed and the relative distance between agitator and tank bottom.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies