Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ liczby fluidyzacji na egzergetyczną ocenę procesu suszenia biomasy

Tytuł:
Wpływ liczby fluidyzacji na egzergetyczną ocenę procesu suszenia biomasy
Effect of fluidization number on exergy evaluation in biomass drying process
Autorzy:
Skoneczna-Łuczków, J.
Ciesielczyk, W.
Kamińska-Pękala, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2072014.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
egzergia
suszenie
liczba fluidyzacji
exergy
drying
fluidization number
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2014, 2; 119--121
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dokonano oceny suszenia fluidalnego ziaren maku pod kątem minimalizacji nakładów energetycznych, analizując wpływ zmian wartości liczby fluidyzacji. Analizę wykonano określając zależności jednostkowego zużycia egzergii i sprawności egzergetycznej od wilgotności materiału. Dla porównania przeprowadzono także analizę dla suszenia w złożu stacjonarnym. Wyniki analizy egzergetycznej mogą być podstawą działań innowacyjnych w kierunku zmniejszenia energochłonności analizowanego węzła technologicznego np. zastosowania recyrkulacji czynnika fluidyzująco-suszącego.

Evaluation of fluidized bed drying of poppy seeds from the point of view of energy input minimization was performed. An influence of fluidization number changes was analyzed. An exergy analysis was made by defining dependencies of unit exergy consumption and exergy efficiency on material moisture content. For comparison reasons, the analysis of stationary bed drying was performed. The exergy analysis results create a basis for innovative actions leading to the low energy consumption of analyzed technological node, e.g. in application of drocolloids responsible for the formation of gluten-free product structure also appeared.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies