W pracy przedstawiono wyniki badań nad lepkością wzdłużną emulsji o/w z dodatkiem trzech rodzajów hydroksypropylometylocelulozy HPMC (KH40M, MK45M, MK65M). Wyniki badań wskazują, że krzywe lepkości wzdłużnej różnią się ilościowo i jakościowo od krzywych uzyskanych dla wodnych roztworów HPMC. Obecność fazy rozproszonej prowadzi do wzrostu lepkości wzdłużnej. Jednocześnie maleje ona ze wzrostem szybkości odkształcenia, podczas gdy dla wodnego roztworu tego polimeru jest od niej niezależna.
The paper presents research results dealing with extensional viscosity of o/w emulsions with the addition of three types of hydroxypropylmethylcellulose HPMC (KH40M, MK45M, MK65M). The obtained results show that the curves of extensional viscosity differ in quantitative and qualitative manner from the curves obtained for aqueous solutions of HPMC. The presence of dispersed phase leads to an increase of extensional viscosity. Simultaneously, extensional viscosity decreases with the increment of strain rate, whereas it is independent for the aqueous solution of the same polymer.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00