Badanie przebiegu procesów deemulgacji za pomocą metod spektrofotometrycznych Investigations on the course of de-emulsification processes using spectrophotometry methods
W pracy przedstawiono badania dotyczące zagadnienia procesu rozwarstwiania się układów emulsyjnych. Dokonano porównania wpływu różnego stężenia deemulgatora dodanego do emulsji O/W na proces deemulgacji. Do rozważań wykorzystano emulsję olej w wodzie o stężeniu 6%, ponieważ takie emulsje mają praktyczne zastosowanie w przemyśle oraz występują w oczyszczalniach ścieków. Do obserwacji rozwarstwienia się faz w emulsji użyto metod spektrofotometrycznych.
The paper deals with the investigations into de-emulsification process. An influence of de-emulsifying agent amount was studied and changes in time of emulsion concentrations were recorded. Oil-in-water emulsions of 6% concentration were used as experimental media. Such emulsions have a practical application in industry and wastewater treatment plants. Separation of phases was observed using spectrophotometric methods.was
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00