Celem pracy była ocena jakości wybranych odżywek dla dzieci w proszku na podstawie charakterystyki właściwości fizykochemicznych i higrosko-pijnych. Charakterystyka właściwości fizykochemicznych obejmowała ocenę składu granulometrycznego, gęstości luźnej i utrzęsionej, współczynnika Hausera IH, indeksu Carra Ic. Dokonano oceny właściwości higroskopij-nych w oparciu o wyznaczenie izoterm sorpcji pary wodnej badanych produktów. Przeprowadzona w niniejszej pracy ocena właściwości higroskopij-nych wykazała, że z punktu widzenia jakości i trwałości przechowalniczej korzystniejszymi właściwościami charakteryzował się produkt II, produkcji angielskiej, uzyskując wyższą wartość warstwy monomolekularnej.
The aim of this study was to assess a quality of baby food powder on basis of physicochemical and hygroscopic characteristics of products. Physico-chemical characteristics included an assessment of chemical composition, granulometric, loose and tapped density, Hauser ratio, Carr's index. Hygroscopic properties were based on the determination of water vapor sorption isotherms of tested products. Conducted in this study hygroscopic properties evaluation proved that, in terms of quality and storage stability, the made in England product II was characterized by a higher value of monomolecular layer.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00