Wpływ ciśnienia transmembranowego i cut-off membrany na wydajność i selektywność procesu ultrafiltracji modelowych roztworów koncentratu białkowego serwatki z dodatkiem kwasu mlekowego
Wpływ ciśnienia transmembranowego i cut-off membrany na wydajność i selektywność procesu ultrafiltracji modelowych roztworów koncentratu białkowego serwatki z dodatkiem kwasu mlekowego Influence of transmembrane pressure and membrane cut-off on yield and ultrafiltration selectivity of model protein concentrate solutions of whey with lactic acid addition
Badano proces ultrafiltracji modelowych roztworów koncentratu białkowego serwatki z dodatkiem kwasu mlekowego. Przeprowadzono analizę wpływu ciśnienia oraz ci/f-p//'membrany na wydajność i selektywność procesu separacji membranowej. Wynika z niej, że z punktu widzenia możliwości zastosowania w bioprocesie wspomaganym membranami do otrzymywania kwasu mlekowego z odpadowej serwatki w procesie ciągłym, lepszą charakterystykę posiada membrana o cut-off 1 kDa w warunkach ciśnienia transmembranowego 0,3 MPa.
The ultrafiltration of model protein conccntratc solutions of whey with lactic acid addition was investigated. An influence of pressure and membrane cutoff on yield and selectivity of membrane separation process was analyzed. From a point of view of membrane-supported continuous bioprocess in the production of lactic acid from waste whey, it can be stated that the better characteristic represents the membrane of 1 kDa cut-off at transmembrane pressure of 0.3 MPa.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00