Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Oczyszczanie strumieni poprodukcyjnych z procesów przetwórczych mleka

Tytuł:
Oczyszczanie strumieni poprodukcyjnych z procesów przetwórczych mleka
Purification of post-processing streams from milk manufakturing processes
Autorzy:
Kawalec-Pietrenko, B.
Kucharska, K.
Hołowacz, I.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2071503.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
serwatka
białko
surfaktanty
flotacja
czas opóźnienia
whey
protein
surfactant
flotation
delay time
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2011, 5; 52-53
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zaproponowano zastosowanie substancji powierzchniowo czynnych w celu poprawy efektywności usuwania białek z serwatki metodą separacji pianowej. Stwierdzono, że zastosowanie surfaktantów anionowych SLS, Rosul-fami L, Sulforokanohi L327 i ABS/Na powoduje podwyższenie końcowego współczynnika wyflotowania w porównaniu do flotacji z roztworów białek oraz opóźnienie początku flotacji białka w stosunku do początku flotacji substancji powierzchniowo czynnej.

Application of selected surfactants was proposed to improve the efficiency of protein removal from whey streams by the foam separation technique. It was found that the use of anionic surfactants SLS, Rusulfan L, Sulforokanol L327 and ABS/Na causes an increase of the final removal ratio comparing to protein removal ratio from pure protein solutions. It also causes a delay in the beginning of protein flotation comparing to the start point of surf; flotation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies