Badania sensoryczne solonych chipsów różnych producentów wykazały, że były one pokruszone, miały liczne wady i uzyskały niskie noty w skali punktowej. Metodą profilowania wykazano, że smak tłuszczu, pieczone-i smażonego ziemniaka uzyskiwały najwyższe noty. Dominującymi pro-ami zapachowymi chipsów były: tłuszczowo-ziemniaczany, smażonego az pieczonego ziemniaka. Natężenie negatywnych profili było nieznaczne. W ocenie panelowej nie wyłoniono próby, która wyróżniałaby markę producenta.
The study of sensory quality of salted potato chips obtained from different producers showed that chips were crumbled and had numerous flaws. Using the method of aroma and flavor profiling, it was proved that chips were characterized by typical taste and the highest scores were achieved by such taste attributes as roasted and fried potato and delicate fat aftertaste. Slight intensity of negative attributes was observed. A producer brand was not distinguished for any sample in the taste panel survey.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00