Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Określanie prędkości pęcherzyków gazu na wysokości samozasysającego mieszadła tarczowego

Tytuł:
Określanie prędkości pęcherzyków gazu na wysokości samozasysającego mieszadła tarczowego
Determination of gas bubble velocities at a level of self-aspirating disk impeller
Autorzy:
Stelmach, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2071011.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
mieszadło samozasysające
prędkość pęcherzyków gazu
wymiana masy
self-aspirating impeller
gas bubble velocity
mass transfer
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2010, 1; 105-106
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy dokonano sprawdzenia możliwości użycia metody PIV do określania prędkości pęcherzyków gazu na podstawie filmów z szybkiej kamery cyfrowej. Dla zbinaryzowanych obrazów z krawędziami pęcherzyków otrzymano zadowalającą zgodność wektorów prędkości z obserwacjami wizualnymi. Zwiększanie częstości obrotowej powoduje wzrost prędkości pęcherzyków, która w pobliżu mieszadła osiąga 1/3 prędkości obwodowej końca łopatki mieszadła. Tworzą się też „martwe" strefy, w których jest mniej pęcherzyków i mają one mniejszą prędkość.

In the paper a possibility of application of PIV method for determination of gas bubble velocities based on films recorded with a fast digital video camera was verified. A good conformity of velocity vectors and visual observations for binarized images with bubble edges was obtained. The increase of impeller rotational frequency causes the increase of bubble velocities reaching 1/3 of tip blade tangential velocity in impeller neighborhood. The 'dead' zones characterized by a smaller concentration of bubbles and lower velocity are formed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies