Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stabilność operacyjna tyrozynazy w reaktorze okresowym w obecności rozpuszczalników organicznych

Tytuł:
Stabilność operacyjna tyrozynazy w reaktorze okresowym w obecności rozpuszczalników organicznych
Tyrosinase operational stability in the presence of organic solvents in a batch reactor
Autorzy:
Zynek, K.
Tomaszewska, A.
Bryjak, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2070881.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
tyrozynaza
stabilność
rozpuszczalniki organiczne
kinetyka inaktywacji
tyrosinase
operational stability
periodical reactor
organic solvents
kinetic parameters
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2010, 1; 121-122
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Głównym problemem enzymatycznego utleniania związków fenolowych jest tworzenie wolnych rodników, które są traktowano jako główna przyczyna in-aktywacji samobójczej ryrozynazy. Do badań wykorzystano 4 rozpuszczalniki organiczne mieszające się z wodą i na podstawie analizy kinetyki inaktywacji enzymu w obecności różnych stężeń ko-rozpuszczalników stwierdzono, że etanol i dimetyloformamid, w stężeniu 10%, mogą być zastosowane w bio-transformacjach jako potencjalne stabilizatory wolnych rodników.

Four water miscible organic solvents of different concentrations were tested as potential co-solvents for phenolic compounds conversion with tyrosinase. A main problem in biotransformations with tyrosinase is its suicide inac- tivation that can be caused by free radicals formed by the enzyme during reaction. On basis of inactivation kinetics in the presence of co-solvents it was stated that ethanol and dimethylformamide in 10% concentration could be used as potential free radicals stabilizers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies