Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wyznaczanie współczynników wnikania masy podczas odparowania cienkowarstewkowego roztworu przy wykorzystaniu wyników destylacji lub wyników badań ruchu ciepła

Tytuł:
Wyznaczanie współczynników wnikania masy podczas odparowania cienkowarstewkowego roztworu przy wykorzystaniu wyników destylacji lub wyników badań ruchu ciepła
Determination of mass transfer coefficients during the thin-layer solution evaporation using distillation or heat transfer results
Autorzy:
Dziak, J.
Kubala, M.
Kapłon, J.
Ludwig, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2070877.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
wyparka cienkowarstewkowa
roztwór
ruch ciepła
ruch masy
thin-layer evaporator
liquid solutions
heat and mass transfer
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2010, 2; 37-38
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych ruchu ciepła i masy podczas odparowania cieczy w wyparce cienkowarstewkowej. Wyznaczono współczynniki wnikania ciepła podczas wrzenia cieczy jednoskładnikowych i roztworów. Wyniki destylacji w układzie alkohol izopro-pylowy - woda porównano z wynikami obliczeń teoretycznych. Stwierdzono wyraźne różnice. Wyznaczono wartości współczynników wnikania masy podczas wrzenia roztworu. Zastosowano dwie różne metody postępowania. Uzyskano podobne wyniki.

Results of experimental investigations on heat and mass transfer during liquid evaporation in a thin-layer evaporator are presented. Individual heat transfer coefficients were determined. The results of distillation of isopropyl alcohol - water solutions were obtained. Significant deviations of theoretical results in comparison with experimental ones were confirmed. Individual mass transfer coefficients were determined applying two different methods. Both methods gave similar results.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies