Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wymiana ciepła na żebrach z metalowo włóknistym pokryciem kapilarno-porowatym

Tytuł:
Wymiana ciepła na żebrach z metalowo włóknistym pokryciem kapilarno-porowatym
Heat transfer on fins covered with metal capillary-porous coatings
Autorzy:
Orzechowski, T.
Zwierzchowska, A.
Zwierzchowska, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2070854.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
żebro
wrzenie
pokrycie kapilarno-porowate
fin
boiling
capillary porous coverings
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2009, 6; 144-145
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dla długiego miedzianego żebra z naniesioną warstwą kapilarno-poro-watą pracującego przy wrzeniu wody pod ciśnieniem atmosferycznym wykonano pomiary powierzchniowego rozkładu temperatury. Przy założeniu jednowymiarowości zjawiska wyznaczono krzywe wrzenia dla badanych próbek. Uzyskane wyniki porównano z podawanymi w literaturze dla grzejnych powierzchni izotermicznych.

The measurements were conducted for a long copper fin covered with metal capillary-porous coatings operating at water boiling under ambient pressure. The temperature distributions along the fin with different coatings were used to determine boiling curves for the samples. The calculation results were compared with literature data for isothermal heating surfaces.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies