Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ mieszania na precypitację siarczanu baru w reaktorze przepływowym z dozowaniem poprzecznym

Tytuł:
Wpływ mieszania na precypitację siarczanu baru w reaktorze przepływowym z dozowaniem poprzecznym
Effects of mixing on precipitation of barium sulphate in a continuous reactor with the cross dosing system
Autorzy:
Makowski, Ł.
Orciuch, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2070839.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
mieszanie
precypitacja
PIV
PLIF
CFD
mixing
precipitation
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2009, 6; 117-118
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki modelowania procesu precypitacji siarczanu baru w kanałowym reaktorze przepływowym z poprzecznym dozowaniem. W celu zweryfikowania obliczeń numerycznych, wykonanych z użyciem obliczeniowej mechaniki płynów, doświadczalnie wyznaczono pola prędkości oraz pola stężenia trasera technikami PIV i PLIF. Wyznaczono wpływ szybkości mieszania i szybkości dozowania na przebieg procesu.

Effects of mixing and dosing rate on precipitation of barium sulphate in a continuous channel reactor with the cross dosing system are presented in the paper. The CFD calculations of flow and tracer concentration fields were experimentally validated by PIV and PLIF measurement techniques.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies