Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modelowanie procesu nasiąkania struktur ziarnistych

Tytuł:
Modelowanie procesu nasiąkania struktur ziarnistych
Modeling of imbibition process of porous structures
Autorzy:
Sęk, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2070664.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
złoże porowate
równanie Washburna
nasiąkanie
porous bed
Washburn's equation
imbibition
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2009, 6; 164-165
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zależnością powszechnie wykorzystywaną do modelowania procesów nasiąkania struktur porowatych jest tak zwane równania Washburna. Podjęto próbę modyfikacji tej zależności mającąna celu uwzględnienie w tym modelu parametrów charakteryzujących złoże ziarniste takich jak średnica ziaren złoża, jego porowatość oraz pole przekroju złoża. Zastąpiono również trudne do wyznaczenia wielkości parametrami charakteryzującymi właściwości cieczy wsiąkającej do wnętrza złoża.

Washburn's equation is a commonly used formula for modeling imbibition processes of porous structures. An attempt was made to introduce into this equation parameters characterizing a granular bed like grains' diameter, porosity and bed cross section area. Parameters difficult to determine experimentally were eliminated from a final form of the equation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies