Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie zjawiska aeracji do wspomagania przepływu zawiesin wysokoskoncentrowanych

Tytuł:
Wykorzystanie zjawiska aeracji do wspomagania przepływu zawiesin wysokoskoncentrowanych
Usage of aeration for the improvement of high-concentrated slurry flow
Autorzy:
Bracka, M.
Filipczak, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2070591.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
aeracja
szlam węglowy
przepływ dwufazowy
aeration
coal slurry
two-phase flow
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2009, 6; 25-26
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wskazano na możliwość wykorzystania zjawiska aeracji do wspomagania przepływu wysokoskoncentrowanych zawiesin w postaci szlamów i mułów. Przeanalizowano wpływ stopnia zawodnienia oraz strumienia gazu na hydrodynamiczne warunki aeracji zawiesiny. Wyniki analizy odniesiono do szlamu węglowego, bazując na własnych badaniach Teologicznych tego typu układów.

The possibility of high-concentrated slurry flow improvement by aeration was investigated. An influence of water loading and gas stream on aeration process was analyzed. The assessment of laboratory experiments and the results of investigation were related to coal slurry on bases of the own rheological tests performed for these kinds of slurries.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies