Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyki czasowe przesycenia w roztworach wodnych i wodno-alkoholowych witaminy C podczas procesu izohydrycznej krystalizacji okresowej

Tytuł:
Charakterystyki czasowe przesycenia w roztworach wodnych i wodno-alkoholowych witaminy C podczas procesu izohydrycznej krystalizacji okresowej
Time characteristics of supersaturation in water and water-alcohol solutions of vitamin C during batch isohydrical mass crystallization process
Autorzy:
Wierzbowska, B.
Piotrowski, K.
Hutnik, N.
Matynia, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2070512.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
witamina C
przesycenie roztworu
etanol
metanol
krystalizacja okresowa
chłodzenie
vitamin C
supersaturation of solution
ethanol
methanol
batch crystallizer
cooling
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2009, 3; 161-165
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki pomiarów przesycenia w szczepionych wodno-etanolowych roztworach kwasu L(+)-askorbinowego w trakcie procesu krystalizacji okresowej z regulowaną szybkością chłodzenia, zapewniającą liniową zmianę temperatury badanego układu w czasie. Stwierdzono, że przesycenie roztworu w układach trójskładnikowych osiąga stosunkowo duże wartości, większe niż uzyskiwane w roztworach wodnych w porównywalnych warunkach procesowych. Obecność etanolu powoduje, że przesycenie roztworu maleje gwałtownie zaraz po zarodkowaniu fazy stałej, a następnie osiąga praktycznie stałą wartość utrzymywaną aż do uzyskanie temperatury końcowej procesu. Wartości przesycenia porównano z danymi odpowiadającymi roztworom wodnym i wodno-metanolowym.

The experimental data concerning supersaturation profiles in seeded water-ethanol solutions of L(+)-ascorbic acid during batch mass crystallization process with the adjustable cooling rate providing linear decrease in the system temperature with time are presented. It was concluded that supersaturation in ternary systems reaches the relatively high values compared to the ones observed in binary water systems for the same process conditions. Ethanol's presence causes characteristic sudden decrease in the supersaturation level just after nucleation event, followed by its practically stable value till the process end (final process temperature). The experimental data were compared with the data sets corresponded to binary water solutions and ternary systems with methanol.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies