Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Immobilizacja lipazy metodą zol-żel

Tytuł:
Immobilizacja lipazy metodą zol-żel
Immobilization of lipase by sol-gel method
Autorzy:
Kmiecik, J.
Wójcik, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2070380.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
immobilizacja
lipaza
zol-żel
biokatalizator
TMOS
immobilization
lipase
sol-gel
biocatalyst
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2009, 3; 61-62
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano immobilizację lipazy z Candida rugosa metodą zol-żel. Puła-kowanie enzymu w żelu wykonano używając tetrametoksysilanu i fluorku sodu. Magnetyt dodawano, aby umożliwić separację biokatalizatora. Aktywność lipazy określano spektrofotometrycznie. Stwierdzono, że biokatalizator może być stosowany wielokrotnie w operacjach okresowych. Potwierdzono także długookresową stabilność biokatalizatora podczas przechowywania.

Immobilization of lipase from Candida rugosa by sol-gel method was studied. The gel-entrapped lipase was prepared by using tetramet-hoxysilane and sodium fluoride. Magnetite was added to enable separation of biocatalyst from reaction mixture. Activities of lipase were determined spectrophotometrically. It was found that the biocatalyst can be used many times in batch operations. Long-term storage stability of biocatalyst was also confirmed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies