Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fizykochemiczne właściwości miodów pszczelich jako kryteria ich autentyczności

Tytuł:
Fizykochemiczne właściwości miodów pszczelich jako kryteria ich autentyczności
Physicochemical properties of honey as criteria of their authenticity
Autorzy:
Majewska, E.
Delmanowicz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2070111.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
miód
właściwości fizykochemiczne
autentyczność
honey
physicochemical properties
authenticity
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2009, 1; 36-37
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Sprawdzono możliwości określania autentyczności miodów nektarowych przy zastosowaniu parametrów fizykochemicznych. Do badań wybrano siedem odmian miodów. Uzyskane wyniki pozwoliły stwierdzić, iż określenie niektórych parametrów fizykochemicznych, tj. zawartości cukrów redukujących. HMF. proliny, popiołu oraz przewodności elektrycznej właściwej, może być pomocne przy wykrywaniu zafałszowali.

The aim of this paper was to check the possibility of flural honey authenticity verification using physical and chemical parameters. Seven different floral honey variations were selected for tests. The outcomes confirmed the assumption that determination of some parameters, such as content of glucose and fructose. HMF, proline. ash or electrical conductivity can he helpful in adulteration finding.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies