Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Idea klastrów ze szczególnym uwzględnieniem klastrów spożywczych na przykładzie Klastra „Podkarpackie Smaki”

Tytuł:
Idea klastrów ze szczególnym uwzględnieniem klastrów spożywczych na przykładzie Klastra „Podkarpackie Smaki”
The idea of clusters with particular emphasis on food clusters on the example of the "Subcarpathian Flavours" Cluster
Autorzy:
Nycz, Ewelina
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2069774.pdf
Data publikacji:
2021-07-31
Wydawca:
Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne
Tematy:
klaster
przedsiębiorczość
ekonomia
finanse
rozwój regionalny
cluster
entrepreneurship
economy
finance
regional development
Źródło:
Marketing i Rynek; 2021, 7; 29-40
1231-7853
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Klastry pełnią istotną rolę w rozwoju gospodarczym i stanowią szansę zarówno dla wzmocnienia lokalnej przedsiębiorczości, jak i gospodarki całego kraju. Celem artykułu jest ocena obecnego stanu klastrów w Polsce. Za punkt odniesienia posłużył przykład klastra spożywczego działającego w województwie podkarpackim — Klastra „Podkarpackie Smaki”. Wnioskowanie poparto wynikami badań własnych. Zastosowano metodę badań jakościowych, a jako wiodącą wybrano technikę indywidualnego wywiadu pogłębionego (IDI). Za narzędzie badawcze przyjęto scenariusz wywiadu. Jak wynika z przeprowadzonego badania, klaster mimo wielu działań i stworzonego łańcucha wartości boryka się z zarządzaniem, finansowaniem swoich działań i ich profesjonalizacją, a także szansami i zagrożeniami, które są obserwowane w sektorze rolno-spożywczym.

Clusters play an important role in economic development and constitute an opportunity to strengthen local entrepreneurship and the economy of the entire country. The article objective was to evaluate the present state of clusters in Poland. The reference point was the example of a food cluster operating in the Podkarpackie Province — the "Subcarpathian Flavours Cluster". The inference was supported by the results of own research. The qualitative research method was applied and individual in-depth interview (IDI) was selected as the leading technique. The interview script was used as the research tool. According to the conducted interview, the cluster, despite many activities and the created value chain, struggles with issues related to management, financing the activities of the cluster, professionalization of activities, as well as opportun

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies