Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of palaeoclimate and the green house effect on Hettangian clay mineral as sem blages (Holy Cross Mts. area, Polish Basin)

Tytuł:
Influence of palaeoclimate and the green house effect on Hettangian clay mineral as sem blages (Holy Cross Mts. area, Polish Basin)
Autorzy:
Brański, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2059218.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Państwowy Instytut Geologiczny – Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
Hettangian
Holy Cross Mountains
margin
clay mineral assemblages
palaeoclimate
greenhouse effect
Źródło:
Geological Quarterly; 2009, 53, 3; 363-368
1641-7291
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Hettangian clay mineral assemblages from the Holy Cross Mts. margin (south eastern part of the epicontinental Polish Basin) were mostly controlled by climaticcon ditions and weathering regime. Hettangian claystones and mudstones were deposited in continental and marine-margin palaeoenvironments in a warm climate, mostly with year-round humidity. The pronounced, long-term green house conditions intensified chemical weathering in the hinterland. Reworking and redeposition of ancient sediments caused by tectonics and/or by sea-level changes and early diagenesis may have modified the clay mineral content in the earliest Hettangian. Burial diagenesis and telodiagenesis changed the clay mineral composition only locally.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies