Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Quantitative calcareous nannoplankton biostratigraphy of the Oligocene/Miocene boundary interval in the northern part of the Buda Basin (Central Paratethys)

Tytuł:
Quantitative calcareous nannoplankton biostratigraphy of the Oligocene/Miocene boundary interval in the northern part of the Buda Basin (Central Paratethys)
Autorzy:
Holcová, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2058889.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Państwowy Instytut Geologiczny – Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
Central Paratethys
Oligocene/Miocene boundary
calcareous nannoplankton
quantitative biostratigraphy
Źródło:
Geological Quarterly; 2005, 49, 3; 263--274
1641-7291
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Relative abundances of seventeen calcareous nannoplankton species were analysed from around the Oligocene/Miocene boundary interval (NP 25-NN 2 Zones) in the northern part of the Buda Basin (Central Paratethys). A succession of four bioevents can be observed in all sections: FAD of Helicosphaera carteri, FAD of Reticulofenestra cf. pseudoumbilica, and FADs of Discoaster druggii and Helicosphaera scissura, FAD of Helicosphaera ampliaperta. The ligocene/Miocene boundary lies between the FAD of Reticulofenestra cf. pseudoumbilica and FADs of Discoaster druggii and Helicosphaera scissura; events known to approximate it are not recognized.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies