Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

St. Thomas and the Bard: On Beauty in the Tempest and the Limits of Aesthetic Experience

Tytuł:
St. Thomas and the Bard: On Beauty in the Tempest and the Limits of Aesthetic Experience
Autorzy:
Fitzpatrick, Daniel
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2057092.pdf
Data publikacji:
2021-12-20
Wydawca:
International Étienne Gilson Society
Tematy:
Thomas Aquinas
Aristotle
William Shakespeare
genus
aesthetics
virtual quantity
substance
beauty
perception
taste
Źródło:
Studia Gilsoniana; 2021, 10, 4; 789-812
2300-0066
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper addresses the matter of differences of aesthetic judgment by examining Shake-speare’s Tempest through the Thomistic understanding of substance and of beauty. It seeks principally to explore three elements of aesthetic inquiry: (1) what characterizes the subject who perceives beauty? (2) what characterizes the object of aesthetic experi-ence? and (3) how do aesthetic judgments differ from sensual perceptions? The Tem-pest serves as particularly fruitful territory for such exploration in virtue of the persons of Miranda and Caliban, who by the limitations of their experience delineate the generic borders, the degrees of virtual quantum excellence, which characterize the beautiful object. Their education at the hand of Prospero likewise elucidates somewhat the proc-ess of aesthetic training.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies