Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

European inter-comparison studies as a tool for perfecting irradiated food detection methods

Tytuł:
European inter-comparison studies as a tool for perfecting irradiated food detection methods
Autorzy:
Guzik, Grzegorz Piotr
Michalik, Jacek
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2055676.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Instytut Chemii i Techniki Jądrowej
Tematy:
detection
inter-comparison tests
EPR
irradiated food
PSL
TL
Źródło:
Nukleonika; 2021, 66, 3; 91--97
0029-5922
1508-5791
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this paper, we present the results of inter-comparison studies on identification of irradiated food carried out by the leading European laboratories from 1991 to 2018. In 1990s, the Federal Institute for Health Protection of Consumers and Veterinary Medicine in Germany played the leading role in the organization of the inter-laboratory tests on this subject. At the beginning of the present century, the Spanish Agency for Food Safety and Nutrition and Food National Spanish Centre took over this role. In total, 47 international tests were carried out in which nearly 500 samples of alimentary products were analysed in 37 laboratories from 14 European countries. The tests were aimed at proving the reliability of analytical methods – thermoluminescence (TL), photostimulated luminescence (PSL), and electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy – for identification of specific irradiated food products and to control the analytical skills and experience of participating laboratories. The results made possible a discussion on why some irradiated food samples are more difficult for identification. In general, the tests showed that TL measurements of products such as herbs, nuts, peppers, and raisins, and EPR studies of fish and chicken bones, fresh strawberries, and dried fruits could be used as reliable control methods. The challenge that control laboratories are facing now, is related to the identifi cation of complex food products such as diet supplements or biopharmaceuticals, in which only some additives are irradiated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies