Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Efektywność i konkurencyjność gospodarstw mlecznych w regionie Wielkopolski i Śląska w zależności od skali produkcji

Tytuł:
Efektywność i konkurencyjność gospodarstw mlecznych w regionie Wielkopolski i Śląska w zależności od skali produkcji
Efficiency and competitiveness of dairy farms in the region of Wielkopolska and Silesia, depending on scale of production
Autorzy:
Sass, Roman
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2054506.pdf
Data publikacji:
2017-12-19
Wydawca:
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Oddział w Poznaniu
Tematy:
skala produkcji
koszty produkcji
dochody gospodarstw
produktywność czynników produkcji
konkurencyjność gospodarstw
scale of production
production costs
farm income
productivity of production factors
farm competitiveness
Źródło:
Zagadnienia Doradztwa Rolniczego; 2017, 89, 3; 5-19
1232-3578
2719-8901
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena efektywności czynników produkcji i konkurencyjności gospodarstw rolnych w Regionie Wielkopolski i Śląska nastawionych na produkcję mleka, w zależności od skali produkcji. Dla realizacji postawionego celu wykorzystano wyniki rachunkowości gospodarstw uczestniczących w systemie Polski FADN z Regionu Wielkopolska i Śląsk, które nieprzerwanie prowadziły rachunkowość w latach 2010-2014. Dochody gospodarstw były wyraźnie zróżnicowane i ich wielkość zależała od skali produkcji mleka. Największe dochody uzyskały gospodarstwa o bardzo dużej skali produkcji. Dochody tej grupy gospodarstw były aż dziesięciokrotnie większe niż gospodarstw o małej skali produkcji. Wskaźnik konkurencyjności Wk = 2,12 wskazujący na zdolność konkurencyjną, osiągnęły gospodarstwa mleczne o największej skali produkcji, były to gospodarstwa 90 hektarowe, utrzymujące około 80 krów o średniej wydajności jednostkowej 8000 kg mleka od krowy. Z kolei w gospodarstwach o średniej i dużej skali produkcji (20- 40 krów), wskaźnik konkurencyjności wynosił 1,4-1,8, były to gospodarstwa zdolne do konkurencji. Z przeprowadzonych badań wynika, że szanse na rozwój mają gospodarstwa utrzymujące powyżej 20 krów.

The aim of the study is to assess the effectiveness of the production factors and the competitiveness of agricultural holdings in the region of Wielkopolska and Silesia, specializing in dairy production depending on the scale of production. To achieve the objective the farms participating in the Polish FADN system between 2010 and 2014 from the Wielkopolska and Silesian region were used. Farm income were clearly differentiated and their size depended on the scale of milk production. The largest income was obtained by farms with a very large scale of production. The income of this group of farms was as much as ten times larger than small-scale farms. The competitiveness index: Wk = 2.12, indicating competitiveness capacity, reached the largest dairy farms, these are farms with 90 hectares, holding about 80 cows with an average yield of 8000 kg of cow milk. On the other hand, in medium – and large-scale farms (20-40 cows), the competitiveness index was 1.4-1.8, these farms are competitively-feasible. Study shows that development opportunities have dairy farms above 20 cows.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies