Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Działania doradcze podejmowane w celu popularyzowania ekologicznych metod produkcji żywności na przykładzie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego

Tytuł:
Działania doradcze podejmowane w celu popularyzowania ekologicznych metod produkcji żywności na przykładzie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
Consulting activities undertaken to popularize organic food production methods on the example of Kujawsko-Pomorskie Agro Agriculture Advisory
Autorzy:
Orłowska, Maria Jolanta
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2053906.pdf
Data publikacji:
2018-04-12
Wydawca:
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Oddział w Poznaniu
Tematy:
produkcja ekologiczna
gospodarstwo ekologiczne
żywność ekologiczna
działania doradcze
organic production
organic farming
organic food
advisory activities
Źródło:
Zagadnienia Doradztwa Rolniczego; 2018, 91, 1; 67-77
1232-3578
2719-8901
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono działania prowadzone w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w celu popularyzowania ekologicznych metod produkcji żywności. Wykorzystano dane sprawozdawcze KPODR z lat 2014-2016. Analiza podjętych działań (obejmujących porady, szkolenia, informacje, konferencje, lustracje w gospodarstwach oraz opracowania) pokazała, że Ośrodek pełni ważną rolę w regionie dla popularyzowania ekologicznych metod produkcji żywności. Oprócz działań skierowanych do producentów żywności ekologicznej w KPODR zajmowano się też wypracowaniem skutecznych metod przekonywania do niej konsumentów. KPODR promował żywność ekologiczną podczas targów, wystaw i konferencji, także poprzez środki masowego przekazu. Wydano foldery informacyjno-promocyjne oraz zorganizowano konkursy na najlepsze gospodarstwo ekologiczne. Dużym zainteresowaniem cieszyły się konkursy skierowane do potencjalnych konsumentów.

The activities carried out in Kujawsko-Pomorskie Agricultural Advisory Center were introduced to popularize ecological methods of food production. KPODR reporting data from 2014-2016 were used. An analysis of the activities undertaken, including counseling, training, conferencing information, farmer surveys and studies has shown that the Center has an important role to play in promoting ecological food production. Apart from activities aimed at organic food producers, KPODR also worked out effective methods of convincing consumers. KPODR promotes organic food during fairs, exhibitions and conferences also through mass media. Information and promotion brochures were distributed and competitions for the best organic farm were organized. The competitions targeted at potential consumers were very popular.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies