Influence of Initial Alkalinity of Lignocellulosic Waste on Their Enzymatic Degradation Wpływ wstępnej alkalizacji odpadów lignocelulozowych na ich rozkład enzymatyczny
The presented results of research on the effectiveness of enzymatic hydrolysis of lignocellulosic waste, depending on their initial depolymerisation in alkaline medium were considered in the context of the possibility of their further use in the fermentation media focused on the recovery of energy in the form of molecular hydrogen. The aim of this study was to determine the appropriate dose and concentration of a chemical reagent, whose efficiency would be high enough to cause decomposition of the complex, but without an excessive production of by-products which could adversely affect the progress and effectiveness of the enzymatic hydrolysis and fermentation. The effect of treatment on physical-chemical changes of homogenates’ properties such as pH, COD, the concentration of monosaccharide and total sugars and the concentration of total suspended solids and volatile suspended solids was determined. The enzymatic decomposition of lignocellulosic complex was repeatedly more efficient if the sample homogenates were subjected to an initial exposure to NaOH. The degree of conversion of complex sugars into simple sugars during enzymatic hydrolysis of homogenates pre-alkalized to pH 11.5 and 12.0 was 83.3 and 84.2% respectively, which should be sufficient for efficient hydrogen fermentation process.
Przedstawiane wyniki badań nad efektywnością hydrolizy enzymatycznej odpadów lignocelulozowych w zależności
od ich wstępnej depolimeryzacji w środowisku alkalicznym rozpatrywano w kontekście możliwości
ich dalszego wykorzystania w procesie fermentacji, ukierunkowanej na odzysk nośnika energii w postaci wodoru cząsteczkowego. Celem badań było ustalenie odpowiedniej dawki i stężenia reagenta chemicznego, którego
skuteczność byłaby na tyle duża by powodować dekompozycję kompleksu bez nadmiernego wytwarzania produktów
ubocznych, mogących niekorzystnie wpływać na przebieg i efektywność hydrolizy enzymatycznej oraz
samej fermentacji. Określano wpływ obróbki fi zyczno-chemicznej na zmiany takich właściwości homogenatów
jak pH, ChZT, stężenie monosacharydów i cukrów ogólnych oraz stężenie zawiesin ogólnych i organicznych.
Proces enzymatycznego rozkładu kompleksu lignocelulozowego był wielokrotnie efektywniejszy w przypadku,
gdy próbki homogenatów poddawano wstępnej ekspozycji na działanie NaOH. Stopień konwersji cukrów
złożonych do cukrów prostych podczas enzymolizy homogenatów wstępnie alkalizowanych do pH 11,5 i 12,0
wynosił odpowiednio 83,3 i 84,2 %.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00