Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The evaluation of topography Borrelia burgdorferi by atomic force microscope (AFM)

Tytuł:
The evaluation of topography Borrelia burgdorferi by atomic force microscope (AFM)
Autorzy:
Tokarska-Rodak, M.
Kozioł-Montewka, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2052368.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Tematy:
Borrelia burgdorferi s.s B31
AFM
spirochetes’ cells
Źródło:
Health Problems of Civilization; 2015, 09, 3; 12-15
2353-6942
2354-0265
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the present work was to evaluate the topography of spirochetes’ cells Borrelia burgdorferi s.s. B31 in atomic force microscope (AFM). Results: The length of spirochetes B. burgdorferi has ranged between 15.38-22.68μm. The cells of spirochetes do not constitute structures of a fixed diameter and height. Thus, in order to identify real parameters of cells, the horizontal distance and vertical distance have been used in the measurements. The average value of a spirochetes’ diameter has been estimated by taking series of measures and it is 0.40 μm. The average value of a spirochetes’ height has been estimated by taking series of measures and it is 70.14 nm. The analysis of a relation between measured parameters of spirochetes: diameter and height revealed that along with the growth of diameter of a bacteria cell, its height also grows. The average value of a fibers’ diameter has been estimated by taking series of measurements and it is 0.09 μm and the average height of fibers was 7.91 nm. Conclusions: The atomic force microscope (AFM) is a modern tool with a broad spectrum of observatory and measure abilities and is a technique which has been used in biology and microbiology to investigate the topography of surface and in the evaluation properties of cells.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies