An assessment of adaptive and antagonistic properties of Trichoderma sp. strains in vegetable waste composts Ocena właściwości adaptacyjnych i antagonistycznych szczepów Trichoderma sp. w kompostach z odpadów warzywnych
The experiment consisted in monitoring the count of moulds and three selected Trichoderma sp. isolates (T1-Trichoderma atroviride, T2-Trichoderma harzianum, T3-Trichoderma harzianum) in vegetable (onion and tomato) waste composted with additives (straw, pig manure). Additionally, the aim of the study was to determine the type of interaction occurring between autochthonous fungi isolated from composts after the end of the thermophilic phase and Trichoderma sp. strains applied in the experiment. Number of microorganisms was determined by the plate method, next the identification was confirmed. The rating scale developed by Mańka was used to determine the type of interactions occurring between microorganisms. The greatest count of moulds in onion waste composts was noted in the object which had simultaneously been inoculated with two strains T1-T. atroviride and T3-T. harzianum. The greatest count of moulds was noted in the tomato waste composts inoculated with T2-T. harzianum strain. Microscope identification revealed that Penicillum sp., Rhizopus sp., Alternaria sp. and Mucor sp. strains were predominant in onion waste composts. In tomato waste composts Penicillium was the predominant genus, followed by Rhizopus. The test of antagonism revealed the inhibitory effect of Trichoderma isolates on most autochthonous strains of moulds. Tomato waste composts proved to be better substrates for the growth and development of Trichoderma sp. isolates. The results of the study show that vegetable waste can be used in agriculture as carriers of antagonistic microorganisms.
Przeprowadzone doświadczenie polegało na monitorowaniu liczebności grzybów pleśniowych
oraz trzech, wybranych izolatów Trichoderma sp. (T1-T. atroviride, T2–T. harzianum, T3–T. harzianum)
w kompostowanych wraz z dodatkami (słoma, obornik świński) odpadach warzywnych (odpady cebulowe i pomidorowe).
Dodatkowo celem badań było określenie rodzaju interakcji zachodzącej między autochtonicznymi
grzybami wyizolowanymi z kompostów, po ustaniu fazy termofilnej a zastosowanymi szczepami Trichoderma
sp. Liczebność mikroorganizmów określano metodą płytkową, a następnie przeprowadzano identyfikację
potwierdzającą. Rodzaj interakcji między mikroorganizmami określano stosując metodę Mańki. Najwyższą
liczebność grzybów pleśniowych w kompostach wytworzonych na bazie odpadów cebulowych odnotowano
w obiekcie zainokulowanym jednocześnie dwoma szczepami T1–T. atroviride oraz T3–T. harzianum. Z kolei
w kompostach pomidorowych, w kombinacji z dodatkiem szczepu T2–T. harzianum. Przeprowadzona identyfikacja mikroskopowa wykazała, że w kompostowanych odpadach cebulowych dominowały szczepy Penicillum
sp., Rhizopus sp., Alternaria sp., Mucor sp. Z kolei w odpadach pomidorowych dominującym rodzajem
okazał się Penicillum., a następnie Rhizopus. Przeprowadzony test na antagonizm wykazał, ponadto inhibicyjne
wpływ izolatów Trichoderma w stosunku do większości autochtonicznych szczepów grzybów pleśniowych
Komposty wytworzone z odpadów pomidorowych okazały się lepszym podłożem dla wzrostu i rozwoju izolatów
Trichoderma sp. Wyniki uzyskane w pracy wskazują, że odpady warzywne można wykorzystać w rolnictwie jako nośniki mikroorganizmów antagonistycznych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00