Due to the fact that the world population is constantly growing, it is necessary to provide adequate amount of food. Research is ongoing to find new food sources. The following articles provide an overview of the current literature data on edible insects as an alternative source of ingredients with high nutritional value. The forms of processing insects were analyzed in terms of their safe consumption, consumer acceptance and legal requirements.
Liczba ludności na świecie stale rośnie, istnieje więc konieczność zapewnienia odpowiedniej ilości pożywienia. Badane są nowe źródła żywności. W artykule przedstawiono przegląd aktualnych danych literaturowych dotyczących owadów jadalnych jako alternatywnego źródła składników o wysokiej wartości odżywczej. Analizowano formy przetwarzania owadów pod względem bezpieczeństwa ich spożywania i akceptacji konsumentów oraz wymogów prawnych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00