Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of cytotoxic ions sequestration as salt tolerant indicators in tomato (Solanum lycopersicum L.)

Tytuł:
Assessment of cytotoxic ions sequestration as salt tolerant indicators in tomato (Solanum lycopersicum L.)
Autorzy:
Umar, J.
Aliyu, A.A.
Kasim, S.
Lawal, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2049702.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Fundacja na Rzecz Młodych Naukowców
Tematy:
tomato
Solanum lycopersicum
sequestration
salt tolerance
genetic diversity
cytotoxics
Źródło:
Environment, Earth and Ecology; 2018, 2, 1; 28-33
2543-9774
2451-4225
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study determines the genetic diversity of 20landraces and released cultivars of tomato collected from Market places and research institutes in Nigeria. Ion homeostasis and cytotoxic sequestration significantly (P>0.05) affected by concentration of salt in a concentration dependent manner. Accumulation of Na+, Cl-, K+ and Ca2+ ions increased in salt treated groups (30 and 60 mg/L of NaCl) as compared to controls. Potassium ion uptake was salt concentration dependent in all cultivars; the magnitude of Na+/K+ levels is lower in released cultivars than in landraces cultivars. It can be concluded from these findings that Na+ was compartmentalized both in tomato by membrane transporters and that low level was a good indicator of salt tolerant in tomato genotype studied.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies