Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparative Study on Mechanical Performances of Circular and Flat Geometry Welds in Friction Stir Welding of Aluminium Alloy

Tytuł:
Comparative Study on Mechanical Performances of Circular and Flat Geometry Welds in Friction Stir Welding of Aluminium Alloy
Autorzy:
Senthil, S. M.
Ragu Nathan, Seerangan
Parameshwaran, Rathinasamy
Bhuvanesh Kumar, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2049402.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
FSW
aluminium pipe
aluminium plate
tensile test
hardness test
Źródło:
Archives of Metallurgy and Materials; 2021, 66, 3; 881-886
1733-3490
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study is to find the extent of variation in mechanical properties between plate and pipe welds fabricated out of the same FSW process parameters. Common thickness of 3 mm along with similar tool specifications is used to fabricate the weld. Process parameters of tool rotational speed 2000 rpm and weld speed 94 mm/min that was defined as optimal for pipe weld is used as common process parameters. Welds are analyzed for hardness and tensile properties. Yield strength and ultimate tensile strength varied about 8.1% and 11.2% respectively between plate and pipe welds. The hardness of the stir zones varied about 11.6% between plate and pipe welds.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies