Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dziedzictwo kulinarne i jego miejsce w turystyce etnograficznej na przykładzie muzeów skansenowskich

Tytuł:
Dziedzictwo kulinarne i jego miejsce w turystyce etnograficznej na przykładzie muzeów skansenowskich
Culinary heritage and its position in etnographic tourism on the example of open-air museums
Autorzy:
Orłowski, Dominik
Woźniczko, Magdalena
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2049265.pdf
Data publikacji:
2020-01-24
Wydawca:
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Oddział w Poznaniu
Tematy:
dziedzictwo kulinarne
turystyka etnograficzna
muzeum skansenowskie
culinary heritage
ethnographic tourism
open-air museum
Źródło:
Zagadnienia Doradztwa Rolniczego; 2019, 98, 4; 116-130
1232-3578
2719-8901
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Muzea skansenowskie, ze względu na swoje nieocenione walory są idealną przestrzenią dla popularyzacji wiejskiego dziedzictwa kulturowego, a zwłaszcza pożywienia charakterystycznego dla grup etnograficznych, które występują na danym obszarze działalności muzeum. W opracowaniu zaprezentowano zjawisko turystyki etnograficznej w świetle literatury naukowej, następnie omówiono wybrane lekcje muzealne prezentujące zagadnienia pożywienia ludowego, a na zakończenie przedstawiono wydarzenia folklorystyczne promujące wiejskie dziedzictwo kulinarne, które stanowią element oferty turystyki etnograficznej w muzeach skansenowskich. Celem pracy jest ukazanie dziedzictwa kulinarnego i jego miejsca w turystyce etnograficznej na przykładzie funkcjonowania muzeów skansenowskich, które w ostatnich latach sprzyjają rozwojowi tego rodzaju turystyki kulturowej w Polsce. Do przygotowania opracowania zastosowano badania niereaktywne – metodę analizy treści, w których wykorzystano dane wtórne pochodzące z literatury przedmiotu i technikę obserwacji uczestniczącej podczas licznych wizyt studyjnych w muzeach skansenowskich w różnych częściach Polski, w latach 2009-2019.

Open-air museums, due to their invaluable values, are an ideal space for popularizing the rural cultural heritage and particularly food characteristic for ethnographic groups that occur in the area of the museum’s activity. The study presented the phenomenon of ethnographic tourism in the light of scientific literature, then it discussed selected museum lessons presenting the issues of folk food, and finally it presented folklore events promoting rural culinary heritage, which are part of the ethnographic tourism offer in open-air museums. The aim of the work is to show the culinary heritage and its place in ethnographic tourism on the example of functioning of open-air museums, which recently have promoted the development of this type of cultural tourism in Poland. Non-reactive research - a method of content analysis was chosen to prepare the study. It used secondary data from the literature on the subject and the technique of participating observation during numerous study visits to open-air museums in various parts of Poland in 2009-2019.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies