Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of sucralose on thyroid gland function

Tytuł:
The influence of sucralose on thyroid gland function
Wpływ sukralozy na stan funkcjonalny gruczołu tarczycy
Autorzy:
Oliynyk, O.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2048845.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Tematy:
thyroid hormones
thyroid gland
sucralose
Źródło:
Health Problems of Civilization; 2021, 15, 1; 12-16
2353-6942
2354-0265
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background. Recently, an increasing number of scientific studies have reported on the adverse effects of sweeteners on the body. The aim of this work was to study the effect of sucralose on the production of thyroid hormones. Material and methods. The study involved 30 women (average age 24.5±5.2 years) who considered themselves to be healthy. Blood levels of free and total triiodothyronine, free and total thyroxine, as well as thyroid-stimulating hormone were determined. The women were then prescribed sucralose for a month, taken daily at a dose of 15 mg/kg. At the end of this period, levels of thyroid hormones were measured again. Results. After the sucralose regimen, free and total triiodothyronine and total thyroxine were found to be 2.0, 1.58 and 1.46 times lower, respectively, than before sucralose intake (P<0.001). Conclusions. Given that sucralose affects the production of thyroid hormones, it can be concluded that sucralose is not a biologically inert compound.

Wprowadzenie. W ostatnim czasie coraz więcej badań naukowych porusza kwestię szkodliwego wpływu słodzików na organizm. Celem niniejszej pracy było przebadanie związku sukralozy z produkcją hormonów tarczycowych. Materiał i metody. Badanie objęło 30 kobiet (średnia wieku 24,5±5,2 roku), które określiły siebie jako zdrowe. Ustalono poziomy wolnej i całkowitej trijodotyroniny, wolnej i całkowitej tyroksyny oraz hormonu stymulującego hormon tarczycy we krwi. Następnie zalecono pacjentkom przyjmowanie sukralozy codziennie przez miesiąc (w dawce 15 mg/kg). Po tym okresie ponownie zbadano wartości hormonów tarczycy. Wyniki. Po reżimie dawkowania sukralozy, zaobserwowano znaczący spadek wolnej i całkowitej trijodotoroniny oraz całkowitej tyroksyny o odpowiednio 2,0, 1,58 i 1,46 (P<0,001). Wnioski. Wziąwszy pod uwagę fakt, iż sukraloza wpływa na produkcję hormonów tarczycy, można stwierdzić, że nie jest ona związkiem biologicznie obojętnym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies