Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Anatomical characteristics of hypocotyl of sugar beets different in sugar content

Tytuł:
Anatomical characteristics of hypocotyl of sugar beets different in sugar content
Autorzy:
Sliwinska, E
Dziamski, A.
Steen, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2048151.pdf
Data publikacji:
1995
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
cell size
plant genetics
vascular tissue
sucrose concentration
Beta vulgaris
root yield
genotype
sugar content
hybrid
tracheid
central core
xylem
hypocotyl
parenchyma cell
phloem
sugar-beet
Źródło:
Journal of Applied Genetics; 1995, 36, 3; 229-239
1234-1983
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Six seedling hypocotyl anatomical characters of sugar beet diploid lines and triploid hybrids were measured. Root yield and sugar content of these lines and hybrids were evaluated in replicated field trials. Some of the studied hypocotyl characters: the diameter of the central core, the diameter of parenchymatic cells outside the central core and the width of xylem, correlated negatively with sugar content and positively with root yield. This suggests that these parameters can be used in preliminary selection of sugar-beet breeding material. Introducing such criteria into the breeding process could speed up the selection and reduce the number of expensive field trials.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies